Ramp

ramp-hizmetleri

Ramp hizmeti apronda uçakların park ettirilmesi, yolcu, bagaj ve kargonun yüklenmesi, boşaltılması ve apronda ihtiyaç duyduğu diğer hizmetlerin (de/anti-icing, temiz su ikmali, foseptik, yolcu merdiveni, air starter, APU, uçak temizliği vb.) tamamını kapsar. Uçağın karşılanması ve park ettirilmesi Uçağın boşaltılması ve yüklenmesi Ekipman temini Jeneratör, Isıtma, Soğutma ve uçağı itme araçlarının hizmetinin verilmesi Kabin temizliği Uçağa tuvalet ve su servisinin verilmesi Uçağın kötü hava koşullarında buzdan arındırılması ve buzlanmayı önleyici tedbirlerin alınması Uçak ve yolcu terminali arasında yolcu ve mürettebat taşımacılığı Palet, konteyner ve diğer birim yükleme ekipmanlarının muhafazası vardır.…

Read More

Liman Hizmetleri

liman

Liman Hizmetleri deniz taşımacılığında gemilerin limana yanaşma, giriş ve çıkış zamanlarında gemiye sunulan hizmetleri kapsamaktadır. Bu hizmetler zorunlu olarak gerçekleştiği gibi gemilere isteğe bağlı olarak da verilebilmektedir. Konteyner Muayene ve Numune Alma Hizmeti; Konteynerin içindeki eşyaların,mükelleflerinin yazılı beyanlarına uygunluğunu tespit etmek için,gümrükçe konteynerin açılarak kontrol edilmesidir. Konteyner Tam Tespit Hizmeti; Eşya beyanının uygunluğunun tespiti açısından gümrükçe Konteynerin içerisindeki eşyaların konteynerdan boşaltılarak eşya tespitinin yapılması veya malların sayılmasına müteakiben tekrar konteynere yüklenmesi işlemidir. Konteyner İç Dolum İşlemi ; Konteyner, müşterilerin talebi ve beyanı doğrultusunda cfs sahasında gümrük işlemlerine müteakiben içinin doldurulması…

Read More

Demiryolu Taşımacılığı

yuk-treni

Lojistik sektöründe faaliyet gösteren hemen hemen bütün işletmeler demiryolu taşımacılıgındaki gelişmeleri dikkatle takip etmektedirler.Devlet demiryolu taşımacılgı konusunda son donemde ciddi altyapı yatırımları yapmış ve yasal çerçeveyi yeniden ele almıştır.Birçok işletme demiryolu bölümü kurmuş ,demiryolu güzergahları, sevk süreleri, maliyetler, vagon kiralama, vagon sahipliği, aktarma noktaları, terminaller, emniyet, uluslar arası belgeler, uzman personel temini ve eğitim desteği alma gibi birçok konuyu gündeme almış durumdadır. Demiryolu eşya taşımacılıgı son donemde köklü bir değişime uğramış olup ağırlıklı olarak diğer taşıma türleriyle entegrasyonun sağlandığı bir sistem haline dönüştürülmüştür.Özellikle hızlı trenler, yeni vagon tipleri ve entegre…

Read More

EUR.1 Dolaşım Sertifikası (EUR.1 Movement Certificate)

EUR.1

EFTA (İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) ülkelerine, Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde (AKÇT ürünleri), Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere yapılan ihracatlarda ve Avrupa Birliği’ne yönelik tarım ürünleri ihracatında düzenlenen belgedir. Gümrük indiriminden yararlanılmasını sağlayan ve bağlı bulunulan Oda’dan temin edilebilen bu belge, Odaca onaylandıktan sonra vizesi yapılmak üzere gümrük müdürlüğüne ibraz edilir. İhracatçı, bu belgeyi bağlı bulundukları odalardan (Türkiye ticaret, sanayi, deniz ticaret odaları ve ticaret borsaları) alırlar. Odalar tarafından tasdiklenmekte ve gümrük idarelerince vize edilmesi gerekmektedir. EUR.1 Dolaşım Sertifikası beş nüsha olarak doldurulmaktadır. İlk nüshası meneviş renkli…

Read More

U.N. Ro-Ro

U.N. Ro-Ro

Tarihçe 1994 – 1994 yılında 48 Türk nakliyecisi bir araya gelerek, Türkiye’den Avrupa’ya (İtalya’nın Trieste Limanı’na), denizyoluyla yük taşımacılığı yapmak amacıyla intermodal kısa deniz taşımacılığı operatörü olan UND Ro-Ro’yu kurar 1998 – yılında Trieste – Salzburg arasında faaliyet gösteren komple araçların kullanabildiği Ro-La treni faaliyete geçmiştir 2001 – UND Ege filoya katılır 2002 – UND Atılım ve UND Birlik filoya katılır 2005 – Saffet Ulusoy, UN Pendik ve UN Marmara gemileri filoya katılır U.N. Ro-Ro, Avrupa Komisyonu tarafından tanınan, Avrupa, Amerika ve Japonya genelinde 90’dan fazla üyesi olan tek tarafsız…

Read More

A.TR Dolaşım Belgesi (A.TR Movement Certificate)

dunya-bayraklar

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında katma protokol hükümleri gereğince, ülkemizden Birliğe üye ülkelere ihraç edilen ve gerekli gümrük muhafiyetinden yararlanılması için tanzim edilen belge A.TR Dolaşım Belgesi’dir. Bu belge Birliğe üye ülkelere yapılan ihracat için düzenlenmektedir. AB ile Türkiye arasındaki ticarette A.TR.1 ve A.TR.3 olarak kullanılan dolaşım belgeleri, Gümrük Birliği Anlaşması imzalandıktan sonra sadece A.TR olarak kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta, Katma Protokol gereğince malların gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için “A.TR Dolaşım Belgesi”nin ihracatçı ülke yetkilileri tarafından düzenlenerek gümrük idarelerince vize edilmesi gerekmektedir. İhracatçı, bağlı bulunduğu odadan aldığı beş nüsha…

Read More

Dış Ticarette Kullanılan Uluslararası Dokümanlar

lojistik-araclari

Dış ticarette kullanılan belli başlı belgeler ve kısaca açıklamaları aşağıda listelenmiştir: Ticari Belgeler Faturalar: Proforma Fatura – Proforma Invoice; Sözleşme aşamasında alıcı, eşya , birim ve toplam tutar gibi genel hatlarıyla satış şartlarının yer aldığı, teklif niteliği taşıyan, sözleşme yapılmadığında sözleşme yerine geçen ön faturalardır. Ticari nitelik taşımadıklarından resmi kurumlar bazında, Ticari Fatura da talep edilir. Ticari Fatura – Commercial Invoice / Invoice; Eşyanın satıcısı tarafından düzenlenen, alıcı bilgisi, belge tarih ve sayısı, eşya ayrıntıları, birim fiyat, toplam tutar, birim değer, para birimi, kilo, kap bilgileri ve Incoterms ayrıntıları asgari…

Read More

Menşe Şahadetnamesi

bayraklar

Menşe Şahadetnamesi, ihraç konusu eşyanın Akit ülke menşeli olduğunu veya gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılması gerektiğini bildirir belgedir. Gümrük işlemleri, ülkeler arsında mevcut ticaret anlaşması hükümlerine göre yapılmakta olduğundan, örneğin malın gönderildiği ülkede Tercihli Gümrük Rejiminden yararlanması veya konulan kota sınırlamasının dolup dolmadığının belirlenmesi için gümrüğe gelen malların menşelerinin belirlenmesi gerekir. İhracatçılar veya kanuni yetkili temsilcileri tarafından düzenlenir; ihracatçı firmanın üyesi bulunduğu Ticaret veya Sanayi Odası ve bazı ülkeler için (genellikle Arap ülkeleri) ayrıca ithalatçı ülkenin konsoloslukları tarafından onaylanır. Bir ülke topraklarından çıkarılan madenler, üretilen tarım…

Read More

Fatura – Invoice

beyan-evrak

Ticari Fatura (Commercial Invoice) Satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, teslim şekli ve toplam bedeli gibi bilgilerin beyan edildiği, satıcı tarafından alıcıya gönderilen hesap belgesidir. Satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. Fatura, sözleşmenin yapılması değil, yerine getirilmesi safhası ile ilgili ticari belgedir. Bu bakımdan fatura akdin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş olan şartların bir kısmını gösteren ve bunları belirli şartlarla tevsik eden belgedir. İhracatçının hazırlayacağı ticari fatura ithalatçı ülkenin mevzuatına uygun…

Read More

Gümrük Çıkış Beyannamesi

para-yuk-gemisi

İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Gümrük Birliğine girildikten sonra mevzuatın ve belgelerin uyumlaştırılması çerçevesinde Tek Tip Gümrük Beyannamesi kullanımı getirilmiştir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.Gümrük beyannameleri üzerinde kazıntı ve silinti yapılamaz. Gümrük beyannamelerinin tescili için ibrazından sonra beyan edilen eşyanın cins, nev, nitelik ve birim fiyatı bakımından herhangi bir düzeltme yapılamaz. Gümrük beyannamelerinin tescili gümrüklerde tutulan deftere usulü dairesinde kayıt olunmak, üzerine kayıt sıra numarası, tarih ve resmi mühür konulması ile tamamlanmaktadır.…

Read More