Navlun taşımacılığı, şehirlerarası ya da uluslar arası yük taşımacılığı olarak da adlandırılmaktadır. Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu ile yaygın olarak kullanılan navlun taşımacılığı, firmalara en iyi taşıma sistemini sunmak ile birlikte aynı zamanda firmaların ürünlerinin güvenle taşınmasına da yardımcı olmaktadır. Bu noktada en çok tercih edilen navlun sistemlerinden bir tanesi havayolu olarak adlandırılabilmektedir.
Hacimsel Ağırlık Hesaplama
Örnek Uygulama: İstanbul Atatürk Havalimanın’dan, Japonya’nın Tokyo şehrinde yer alan Narita Havalimanı’na, 10 kolilik bir ihracat gerçekleştirmek isteyen, İstanbul’da yerleşik ihracatçı firma ihracata konu ürünlerin yükleme bilgilerini aşağıdaki gibi hazırlamıştır.
1 Koli Ölçüsü : 100cm x 90cm x 80cm (yükseklik)
1 Kolinin Brüt Ağırlığı : 100kgs
Yük Miktarı : 10 Koli
Adım 1: Yüklemenin Toplam Brüt Ağırlığı Hesaplanır
1) 10 koli x 100 kgs = 1000 kgs
Adım 2: Yüklemenin Hacmi Hesaplanır
1) Bir kolinin kapladığı hacim: 100cm x 90cm x 80cm = 1metre x 0,9metre x 0,8metre =0,72 cbm
2) Yükün kapladığı toplam hacim: 0,72 cbm x 10 = 7,2 cbm
Adım 3: Yüklemenin Hacimsel Ağırlığı Hesaplanır:
Yükün toplam hacmi ile havayolu hacimsel ağırlık sabiti olan 167 kgs / cbm çarpılarak bulunur.
7,2 cbm x 167 kgs/cbm = 1202,4 kgs
Adım 4: Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) Hesaplanır:
Hacimsel ağırlık, brüt ağırlıktan fazla olduğu için navluna baz teşkil edecek olan ağırlık, 3. adımda hesaplamış olduğumuz hacimsel ağırlıktır. Yani 1202,4 kgs’dir.
Adım 5: Navlun Teklifinin Hazırlanması:
Nakliye firması, söz konusu yükleme için 1202,4 kgs üzerinden spot fiyatlarla İstanbul Havalimanı-Narita Havalimanı ihracat havayolu navlun teklifini hesaplayacaktır.
Önemli Not:Dikkat edilirse navlun teklifi ürünlerin toplam brüt ağırlığı olan 1000 kgs üzerinden değil, hesaplama sonrası bulunan hacimsel ağırlık olan 1202 kgs kullanılarak hesaplanmıştır. Eğer, brüt ağırlık hacimsel ağırlıktan fazla çıksaydı, bu durumda navlun brüt ağırlık üzerinden hesaplanacaktı.
Havayolu taşımacılığında navlun hesaplama noktasında, firmaların öncelikli olarak yapması gereken hacimsel ağırlığın hesaplanmasından geçmektedir. Taşınacak olan malların brüt ağırlığı hesaplandıktan sonra, kaplayacakları alana göre hesaplanan hacimsel ağırlık, navlun fiyatının belirlenmesinde ve en doğru şekilde hesaplanmasında önemli işlemlerden bir tanesi olarak ifade edilebilmektedir. Bu tarz hesaplama işlemlerini bilmeyen firmaların yetkin bir navlun firmasından yardım almasında fayda bulunmaktadır. Karışık gibi gözüken bu tarz işlemler, kilo ve fiyat belirlenmesinde önemli olduğu için dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Taşınacak olan kolinin kapladığı hacim kilograma çevrilmekte ve daha sornasında ise hacimsel ağırlık sabiti olan 167 ile çarpılarak hacimsel ağırlık kolaylıkla hesaplanabilmektedir.
Hacimsel ağırlık hesaplandıktan sonra firmaların yapmaları gereken en önemli işlemlerden bir tanesi uygun fiyat teklifinin belirlenmesidir. Navlun fiyatlandırmasına uyacak hacim hesaplandıktan ve taşınacak ürünün navlun taşımacılığına uygun olup olmadığı belirlendikten sonra farklı açılardan fiyat teklifleri oluşturulmaktadır. Genel olarak navlun fiyat hesaplanmasında 1202,4 üzerinden spot fiyatlar oluşturulmakta ve firmaya en iyi fiyat teflifi verilmeye çalışılmaktadır. Bu noktada hem taşıyacak firmanın hem de malı taşınacak firmanın fiyatın uygunluğunun yanı sıra firmanın kalitesine de dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Aksi takdirde navlun hesaplama yanlış oluşturulmakta ve taşınma sırasında ürün güvenliği sağlanamamaktadır.