Lojistik Firmaları Neden Yeşil Olmalı?

yesil-lojistik

10 Temel Sebep!
1- Hizmet üretim sisteminize ve operasyon prosedürlerinize özgünlük katarak çevresel etkilerinizi ve mevcut veya yeni gelecek olan yasal düzenlemeleri yönetmeyi ve bu değişikliklerle başetmeyi öğrenirsiniz. Gelişmelerin gerisinde kalmamış olursunuz.

2- Hizmet, ürün, proses tedarik kaliteniz ve verimliliğiniz gelişir. Yeşil lojistik insiyatifleri anlamında alacağınız her doğru karar başlangıçta yatırım miktarınızı arttırıyor görünse de kısa zamanda operasyonel maliyetlerinizin direkt olarak belirgin oranda düşürülmesine neden olacaktır. Yeşil yatırımların geri dönüş süresi hep makul ve kabul edilebilir süreler olmaktadır. Bunları görebilmek için çok fazla bir vizyon sahibi olmak gerekmemektedir. Ayrıca hükümetler , AB politikaları ve kalkınma ajansları benzeri kurumlar yeşil yatırımlar sözkonusu olduğunda yüksek hibe ve destek programları başlattılar bile. Bir örnek verecek olursak KOSGEB enerji verimlilik projesi ile gelen KOBİ’lere genel destek programı kapsamında %50 hibe desteği vermektedir.

Aslında lojistik üst yöneticilerinin atması gereken adımlar basit .

Şirketlerinde karbon yönetimiyle ilgili kendi üst yönetim grubunun içerisinden etkili bir lideri olan bir takım oluşturmalılar,

Bu süreç içerisinde Yeşil lojistik konusunda uzman danışman kuruluşlardan yardım almalılar .

Yol haritalarını çizip önlerini ve gelecekte kendilerini nelerin beklediğini görmeliler.

Bunu da oku :  Navlun

Özetle: bir karbon yönetimi planına sahip olmalılar. Bu planın varlığı ve uygulamasının lojistik firmaların sürdürülebilir olması ile doğrudan ilintili olduğunu söyleyebiliriz.

3- Yeşil ekonominin ihtiyaçları sizi inovatif kararlar almaya zorlar. Yeşil ekonomi giderek gelişen bir pazar haline gelmektedir. Bu zorlamalar yine yukarıda bahsettiğimiz gibi operasyon maliyetlerini düşürücü yansımalarıyla firmanızı her zaman daha ileriye götürecektir.

Önemli pazarlara giriş yapabilmeniz için ISO 14001 sertifikasyonu ve diğer sertifikasyonları alma yolunda size avantajlar sağlar. Artık birçok işbirliği aşamasında önemli pazarlara girişler söz konusu olduğunda bazı sertifikasyonlara sahip olmanız sizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Yeşil olma yolunda yaptığınız çalışmalar bu sertifikaları almanıza yardımcı olacaktır.

4- Çevresel ihtiyaçlara cevap veren ürünler geliştirdiğinizde verdiğiniz hizmet ve ürünlerde farklılık yaratmış olursunuz. Yeşil ekonomiye geçiş ürün ve hizmetlerde farklılık ve yenilikler yaratmadan mümkün olamamaktadır.

5- Müşteri baskısını azaltmış hatta tercih edilen firma statüsüne geçmiş olursunuz. Yeşil olmanız pazarlama ve tanıtım politikanızda özellikle P&R etkisi anlamında size güç kazandıracaktır.

6- Küreselleşmenin tüketicinin satın alma ve alışveriş tarzında gözardı edilemez bir etkisi olmaya başladı. İletişimin gücünün tüm dünyada artması ve giderek daha kolaylaşması ticareti de müthiş bir şekilde küreselleşme anlamında tetikledi. Artık herkesin herşeyden haberdar olduğu ve daha da olacağı dönemler yaşıyoruz. Bu durum tüketicilerin tercihlerinde birebir değişmeleri çok hızlı bir şekilde görmemize yol açıyor.

Bunu da oku :  Demir İpek Yolu'nda 50 Milyon Ton Yük Taşınacak

Bu gelişmeler tüketim kanalları çeşitliliğinin artmasına da neden oluyor . Satış ve tüketim kanalları sanal marketlerinve internet üzerinden satışların artması, internetin lojistik hizmet alanlarını etkilemesi ve aynı zamanda bu yeni kanallarda var olabilmek açısından firmaların sürdürülebilir olmasını gerektiriyor.

7- Teknoloji şimdiye kadar görülmeyen bir hızla ilerliyor. Buna katlana katlana hızlanan geometrik artışın da ötesinde bir hız diyebiliriz. Bu teknolojik gelişme hızının aynısını yeşil teknoloji alanında da göreceğiz. Rakamsal olarak düşük karbon ekonomisi ile ilgili sadece bir web sitesini örnek vermek istiyorum; www.lowcarboneconomy. com 1783 ürün, 1945 organizasyon , 3722 haber ve 442 etkinlik içeriyor.

8- Enerji maliyetleri yüksek rakamlara ulaşıyor, kaynaklar azalıyor. Enerji maliyetleri ve zaman zaman yaşanan kesintilerin maliyeti hep artan yönde. Daha çok enerji üretmek de çevresel etkileri açısından çözüm değil. O zaman geriye mevcut enerji tüketimimizi düşürmekten başka çare kalmıyor.

9- Demografik gelişmeler; yaşlı nüfusun artması ve yaşanan göçler dünya ekonomisi üzerinde giderek artan bir etki yaratıyor. Bu nüfus hareketleriyle birlikte enerji kullanımı hızla yükselmekte ve enerji verimliliği projelerinin önemini ön plana çıkarmaktadır.

Bunu da oku :  Charge Nedir?

10- Sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında tüketici farkındalığının artması. Yukarıda değindiğimiz gibi iletişim ve teknolojinin hızlı yükselişi tüketicinin farkındalığını doğrudan etkilemektedir. Sosyal sorumluluk alan ve almayan firmalar tüketici tarafından kolayca ayırt edilmektedir.

Türkiyenin yeşil lojistik kapsamında ne durumda olduğunu değerlendirecek olursak ,Sera gazlarının düşürülmesi hakkında yayınlanan yönetmelik halen lojistik firmaların karbon salımlarını düşürmeleri için gerekli zorunlulukları getirmemektedir. Karbon pazarının oluşması için gerekli AB girişim programları halen devrededir. Özellikle nakliye sektöründeki rekabetçi politikalar ve düşük kazançlar yeşil lojistik aksiyonları için gerekli olan yatırımların finansmanında zorluklar yaratmaktadır. Bu yatırımların geri dönüşleri sonucunda operasyon maliyetlerinin düşük olacağını bilseler de firmaların bu insiyatiflere ayıracak finans özkaynakları planlamalarında yoktur. Oluşan birikimlerini yeni araç almakta vb kullanmaktadırlar.

www.gozlemgazetesi. com

5/5 - (6 votes)
(Visited 117 times, 1 visits today)

Related posts

5 Thoughts to “Lojistik Firmaları Neden Yeşil Olmalı?”

  1. Elif Aksoy - Antalya

    Yeşil lojistik için şu anki durumu değerlendirdiğimizde, finansman sorunları ön planda. Firmaların bu konuda adım atabilmesi için devletin teşvikleri ve düzenlemeleri daha etkili olmalı. Ayrıca, sektördeki bilinçlendirme çalışmalarının artması da önemli. Ancak, bu dönüşüm için ortak bir çaba gerekiyor.

  2. Mehmet Yıldız - Bursa

    Lojistik sektörünün yeşilleşmesi için daha fazla teşvik ve düzenleme şart. AB’nin karbon salımlarıyla ilgili yönetmeliklerine paralel adımlar atılması, sektörde çevre dostu uygulamalara geçişi hızlandırabilir. Ancak, finansman konusundaki sıkıntılar çözülmedikçe bu adımların atılması güç olacaktır.

  3. Derya Öztürk - İzmir

    AB’nin yeşil lojistik girişimlerini yakından takip etmeliyiz. Türkiye’de de benzer teşviklerin oluşturulmasıyla birlikte, lojistik firmalarının çevre dostu uygulamalara geçişini hızlandırabiliriz. Ancak, bu konuda finansal destek sağlanmazsa, firmaların bu dönüşüme yeterince ilgi göstermesi zor olacaktır.

  4. Ahmet Kaya - Ankara

    Yeşil lojistik için gereken adımların atılması şart. Ancak, nakliye sektöründeki rekabet ve düşük kar marjları, firmaların bu konuda adım atmalarını zorlaştırıyor. Devletin teşvikleri artırması ve finansman konusunda çözümler sunması gerekiyor. Aksi halde, sektörde yeşil dönüşüm zorlu bir süreç olabilir.

  5. Fatma Arslan - İstanbul

    Lojistik sektöründe yeşil olmak önemli, ancak şu anki durum maalesef yeterince teşvik etmiyor. AB’nin girişim programlarına daha fazla katılım ve karbon salımlarını düşürmeye yönelik düzenlemeler, Türkiye’deki lojistik firmalarını daha çevre dostu pratiklere yönlendirebilir. Ancak, finansman zorluklarına çözüm bulunmadıkça bu geçiş zor olacak gibi görünüyor.

Leave a Comment